Zo voorkom je ongevallen op de trap!


Zo voorkom je ongevallen op de trap

 

Elk jaar belanden er 3.100 kinderen tussen de 0 en 4 jaar op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis na een val van de trap. Bijna de helft van de kinderen wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een enorm hoog aantal. Kinderen komen vaak op hun hoofd terecht en dat zorgt voor ernstig letsel: 23% heeft licht hersenletsel en 7% zelfs zwaar hersenletsel.

 

Het zijn vooral kinderen van 1 en 2 jaar die het meeste risico lopen: zij gaan op ontdekkingstocht door het huis en zien geen gevaar. Gelukkig kunnen ouders dat in goede banen leiden. Dit zijn de 4 belangrijkste tips hoe je een val van de trap voorkomt:

1) Plaats een traphekje
Plaats een traphekje zodra je kind kan kruipen (of liever nog: voordat je kind kan kruipen). Uit onderzoek blijkt dat met name ouders met een eerste kindje te laat zijn met het plaatsen van een hekje; 3 op de 4 ouders is te laat!
Het beste is om een hekje boven aan de trap te plaatsen en 1 beneden. Koop een hekje dat minimaal 75 cm hoog is en voldoet aan de Europese norm (1930:2011). Check zelf of het hekje stevig genoeg is, de spijlafstand tussen de 4,5 en 6,5 cm is en of je het eenvoudig met 1 hand kunt sluiten. 

2) Doe het hekje altijd dicht
Zo’n traphekje werkt alleen als hij goed gebruikt wordt. Doe ‘m dus altijd dicht en leer ook oudere kinderen dit altijd te doen.

3) Leer je kind traplopen
Oefen samen op de trap. Laat je kind altijd voor je naar boven gaan en achter je naar beneden. Leer je kind om de leuning altijd vast te houden (zodra hij of zij erbij kan) en geef hierin zelf het goede voorbeeld! Laat je kind pas alleen de trap op- of aflopen als hij dit goed gecoördineerd kan. Tot die tijd kan je kind wel zittend, trede voor trede, de trap afschuiven.

 

4) Traprenovatie

Een traprenovatie van TrapXpress heeft een anti-slip laag op de treden. Hierdoor worden de treden vele malen stroever. Ook wanneer er met sokken of sloffen de trap op- en af gelopen gaat worden. Voor meer informatie kunt u het contactformulier op de website invullen.

Kortom: met een stevig traphekje dat je altijd sluit en aandacht voor leren traplopen, kunnen kleine ontdekkingsreizigers veilig op pad!


* Bron: Letselinformatie Systeem VeiligheidNL 2013

* Bron: TrapXpress traprenovatie www.TrapXpress.nl

Laat u gratis terugbellen